Maha Suci Allah...

Pages

Tuesday, 6 March 2012


Doa Solat DhuhaAssalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

Ya Allah sesungguhnya waktu dhuha itu dhuha-Mu

Kecantikannya kecantikan-Mu…Keindahannya keindahan-Mu
Kekuatannya kekuatan-Mu…Kekuasaannya kekuasaan-Mu
Perlindungannya perlindungan-Mu…

Ya Allah jika rezeki masih di langit, turunkanlah

Jika di bumi keluarkanlah…Jika sukar permudahkanlah
Jika haram sucikanlah…Jika jauh dekatkanlah

Berkat waktu dhuha

Kecantikan-Mu keindahan-Mu kekuatan-Mu kekuasaan-Mu
Limpahkan kepadaku segala yang Engkau telah limpahkan kepada
hamba-hamba-Mu yang solehSangat indahnya doa ini. Bergetar rasa hatiku tatkala membaca doa ini sebaik saja usai melaksanakan solat sunat dhuha. Maha Suci Allah yang Maha Menggenggam setiap jiwa. Tatkala aku menadah tangan, merafak sembah kepada yang Maha Esa, Tuhan Pencipta sekalian alam ini..hatiku rasa sangat sebak..
Ya Allah..hambaMu ini sangat malu..sangat malu kepadaMu.. Betapa indahnya sifatMu dan Agungnya diriMu dengan segala ketinggian zatMu.. Segala Pujian hanya layak untukMu. Tiada lain..hanya untukMu..Sungguh! HambaMu ini lemah... Tidak tahu apa-apa melainkan hanya disediakan olehMu untuk setiap perkara dalam hidupku. Aku makan, minum, belajar, bekerja..semua adalah rezeki darimu yang telah kau sediakan tanpa aku meminta dariMu terlebih dahulu, tapi telah Engkau sediakan terlebih dahulu. Aku malu untuk meminta padaMu kerana aku selalu melupakanMu.. Diriku sangat kotor dan hina.. Tapi Engkau tiidak pernah membiarkan aku dalam kesusahan. Kerana sifat pengasihMu dan pemurahMu, maka Engkau berikan saja pada setiap hambaMu yang meminta.
Aku masih diberikan nafas untuk menghirup udara di sekeliling aku..  jantungku masih berdegup mengalirkan setiap aliran darah ke segenap kapilari darah.. mataku masih boleh melihat dan mengerdip memandang sekeliling alam yang sangat indah dengan pelbagai warna kehidupan.. telingaku masih boleh mendengar bunyi-bunyian di alam semesta ini.. Jari-jemariku lengkap berserta kuku dan masih boleh menggengam nasi..buah-buahan..dan segala macam makanan untuk disuapkan kedalam mulut.. Garam yang digunakan di dalam makanan telah siap sedia di depan mata tanpa aku bersusah payah untukku proses ia terlebih dahulu dari laut hingga menjadi garam yang telah siap sedia untuk digunakan.. Cahaya dari langit yang menerangi alam ketika siang atau malam..Ya Allah..terlalu banyak dan tidak terhingga nikmat yang Engkau berikan kepadaku tanpa aku syukurinya.. Ampunkan hambaMu ini ya Allah.. Engkau berikan semua yang ada dari langit dan bumi, Kau lindungi aku dari malapetaka dan bahaya, kau berkuasa menentukan segalanya untuk hidupku, Engkau yang permudahkan segala urusanku. Aku tidak tahu, adakah rezeki yang aku gunakan selama ini benar-benar suci..hanya pada Engkau aku serahkan ya Allah.. Aku takut ya Allah.. Aku takut.. Ampuni hambaMu ini ya Allah.. Jadikanlah aku hamba yang sentiasa bersyukur di atas setiap kurniaanMu dalam setiap detik hidupku. Aku mohon redhaMu, rahmatMu dan keberkatanMu dalam seluruh hidupku dunia dan akhirat. Maha Suci Engkau Wahai yang Maha Pemberi kehidupan. Tiada daya dan kekuatanku, melainkan hanya pertolongan dariMu.. Tiada yang memudahkan, selain Engkau yang memudahkan. Aku serahkan seluruh hidupku padaMu ya Rabb. Selawat dan salam serta restuMu ya Allah untuk junjungan kami Nabi Muhammad SAW, Nabi yang mulia, kepada keluarga Baginda dan para sahabat Baginda.No comments:

Post a Comment