Maha Suci Allah...

Pages

Saturday, 18 February 2012

Hakikat Cinta
Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

Cinta adalah sebahagian dari fitrah. Orang yang kehilangan cinta dia tidak normal tetapi banyak juga orang yang menderita kerana cinta. Bersyukurlah orang-orang yang diberi cinta dan mampu menyikapi rasa cinta dengan tepat.Hikam:
"Dijadikan indah pada pandangan manusia, kecintaan kepada apa-apa yang diinginkan iaitu wanita, anak-anak, harta yang banyak dari jenis emas, perak, kuda pilihan, binatang ternak dan sawah ladang. Itulah kesenangan hidup didunia dan disisi Allah tempat kembali yang baik." 
(Al-Qur`an: Al-Imran ayat 14)

"Cintamu kepada sesuatu menjadikan kamu buta dan tuli." 
(HR. Abu Daud dan Ahmad)


Cinta memang sudah ada di dalam diri kita, diantaranya terhadap lawan jenis. Tapi kalau tidak hati-hati cinta boleh menulikan dan membutakan kita. Cinta yang paling tinggi adalah cinta kerana Allah. Cirinya adalah orang yang tidak memaksakan kehendaknya. Tapi ada juga cinta yang menjadi cubaan buat kita iaitu cinta yang lebih cenderung kepada maksiat. Cinta yang semakin bergelora hawa nafsu, makin berkurang rasa malu. Dan, inilah yang paling berbahaya dari cinta yang tidak terkendali.

Islam tidak melarang atau mengekang manusia dari rasa cinta tapi mengarahkan cinta tetap pada rel atau landasan yang menjaga martabat kehormatan, baik wanita mahupun laki-laki.

Kalau kita jatuh cinta harus hati-hati kerana seperti meminum air laut, semakin diminum semakin haus.

Cinta yang sejati adalah cinta yang setelah akad nikah, selebihnya adalah cubaan dan fitnah saja.

Cara untuk mampu mengendalikan rasa cinta adalah menjaga pandangan. Jangan berkhalwat berdua-duaan, jangan dekati zina dalam bentuk apapun dan jangan saling bersentuhan. Bagi orang tua yang membolehkan anaknya berpacaran, harus siap-siap menanggung risiko. 

Marilah kita mengalihkan rasa cinta kita kepada Allah dengan memperbanyak selawat, zikir, istighfar dan solat sehingga kita tidak diperdaya oleh nafsu, kerana nafsu yang akan memperdayakan kita. Sepertinya cinta padahal nafsu belaka. 

Pernah seorang sahabat bertanya, bagaimanakah kita cinta seseorang itu kerana Allah? Pada pandangan saya cinta kepada seseorang itu kerana Allah adalah cinta yang didasari cinta yang dianugerahkan oleh Allah kepada kita. Yang mengikut lunas-lunas yang disyariatkan Allah kepada kita. Yang menyerahkan segalanya kepada Allah kerana Allah jualah yang Maha Mengatur seluruh hidup kita. Redha dengan apa jua keadaan yang dilaluinya kerana yang menggalakkan dan menambahkan rasa cintanya kepada Allah. 
Dalam sebuah sabda Rasulullah SAW, tersebut: Tujuh orang yang akan dinaungi Allah di bawah naunganNYA, pada hari tiada naungan selain naunganNYA. Baginda telah menyebut satu persatu orang-orang itu, sehingga katanya:

“Dan dua orang saling cinta mencintai kerana Allah, keduanya berkumpul dan berpisah semata-mata kerana Allah”

~Apabila seseorang mencintai orang lain, bersahabat dan bermesra dengannya, kerana dilihatnya orang itu mencintai Allah dan taat setia kepada perintah Allah, maka hal sedemikian itulah yang dikatakan bercinta-cintaan kerana Allah Ta'la~

(Petikan dan rujukan: Nasihat Agama Dan Wasiat Iman)

Semoga ini dapat sama-sama kita renungkan dengan pandangan mata hati.. Sekadar berkongsi ilmu dan pendapat..sebagai ingatan untuk diri saya sendiri juga untuk kita.. Semoga Allah yang Maha Menatap lagi Maha Mengetahui membantu kita meluruskan setiap niat kita.. Mohon maaf dari saya seandainya sepanjang butiran huruf-huruf ini tercatit di sini, ada yang menyinggung hati dan perasaan sesiapa. Setiap yang kurang dan lemah itu dari diri saya sendiri, mana yang baik itu hanya dari Allah yang Maha Suci jauh dari segala sifat kekurangan dan lemah. Salam kasih untuk semua.. :)No comments:

Post a Comment